Logotip Glava 1 Glava 2 Glava 3 Glava 4 Glava 5

Ribolov

Ribiška družina (RD) Ajdovščina deluje na območju lokalnih skupnosti občin Ajdovščina in Vipava, ki merita 352 km² in imata 22.500 prebivalcev (1,2 odstotka prebivalcev Slovenije). Najpomembnejša vodotoka sta reki Vipava in Hubelj. Zgornja Vipavska dolina je prepletena z mnogimi potoki, ki jih družina koristi za gojitvene potoke.

Ob devetih izvirih reke Vipave (104 m nad morjem) izpod mogočnega Nanosa se gnetejo hiše na vipavskem trgu, obdanem s številnimi mostovi, kar spominja na male Benetke. Kmalu po izviru se reki Vipavi pridružita potok Močilnik in skrivnostni hudournik Bela, nižje pa še reka Hubelj, znana po kratkem vodotoku čiste vode, in številni manjši potoki.

Reka Hubelj izvira 240 m nad morjem. Njeni ob visokih vodah slikoviti slapovi napajajo z vodo skoraj vso Vipavsko dolino. Ob izviru je najnižje ležeča planinska koča v Sloveniji. Tik pod njim je tudi sodobna ribogojnica RD Ajdovščina, ki vzreja in ohranja avtohtono, nekdaj že ogroženo soško postrv. V preteklosti so ob reki pod izvirom nastale fužine, valjarna bakrene pločevine in celo pivovarna. Potok Lokavšček, ki se reki Hubelj pridrži pod izvirom, je od leta 1998 dalje zaradi mulja, ki ga voda odnaša s plazu Slano blato, kalen. V tem pred leti bogatem vodotoku sedaj ni več ribjega življa. Reka Hubelj se pod mestom Ajdovščina pridruži reki Vipavi.

Reka Vipava zapusti ribiško družino pri jezu Kasovlje, do koder sega revir družine, in se počasi spušča po Vipavski dolini. Pri vasi Miren zapusti Slovenijo in se pri Sovodnjah v Italiji zlije v modro reko Sočo na poti v Jadransko morje.

Povezave: Ribolov v Vipavski dolini

  • ribolov01
  • ribolov02
  • ribolov03
  • ribolov04
  • ribolov05

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Aktivnosti v vipavski dolini